Followers

Sharing is Caring.....

"Bukan siapa yang berkata tetapi apa yang dikatakan"
Hidup dan Matiku Hanya KeranaMU. Tunjukkanlah aku ke jalan syurgaMU

Wednesday, April 20, 2011

dugaan oohhh dugaan

"wey,,, korang tahu tak, esok tiada air...?
dengar2 mungkin 2hari..seluruh negeri sembilan...." kata salah seorang sahabat...


alamak..tiada air?? macam mana nak hidup ni...
ishhhh.....
tetapi,...adakah ia benar??? entahlah..puas saya cari bukti,,tapi tiada makluman di akhbar online...
musykilat khabirah...
mungkin ia satu gimik?? almaklumlah mungkin kita ni suka membazir,..
sebab itu mahu berjimat semula..wahhualam...

bayangkan sekiran nya tiada air dlm masa sehari@sebulan@setahun..kering kontang..
bak kata kawan saya, adakah negeri ini akan menjadi negeri padang pasir? 
macam2 impak sekiranya tiada air..tidak dapat bayangkan..
mungkin jadi begini....
mintak2 la dijauhkan sebegini....
 hargailah nikmat air...


sesungguhnya manusia sangat perlukan air untuk kehidupan...
untuk masak, berwuduk, bersuci, dan sebagainya...
perbuatan yang selalu kita amalkan...

cuba fikirkan.......
"bila air banyak..kita selalu membazirkan nya...
tadah air sampai melimpah2..banjir tandas..
tetapi bila air tiada..satu baldi sudah cukup utk mandi, wuduk, dan sebagainya.."
masa itu barulah nak menghargai nikmat air..manusia..ohh manusia....

mungkin waktu ini juga ALLAH mahu menduga kita..
semakin dekat dengan peperiksaan..semakin besar dugaan kita..
sebagai contoh..dugaan yang lebih besar lagi apabila kita kehilangan sahabat ketika menjelang peperiksaan..
berita kemalangan beliau membuatkan kita terdiam seketika..
harapan utk menggengam segulung ijazah berkubur begitu sahaja..
suka suka telah pun menjadi memori yang akan diingati sepanjang hayat...
yang pergi itu kita sedekahkan alfatiha..
yang masih hidup ini.. teruskan perjuangan sambung cita -cita kita..
marilah kita sama2 berdiri di atas pentas mengenggam sugulung ijazah.
meraikan hari kemenangan kita hari konvokesyen...INSYAALLAH....

wahai sahabat sekalian..
ingatlah,...

"ALLAH tidak akan membebani sesorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya.."
-(surah Al baqarah ayat 286)

akhir kata,.....
tips untuk anda ;)





sekian sahaja....

"jangan lah menilai orang yang menyampaikan ilmu, tetapi lihatlah ilmu yang cuba mereka sampaikan..."


10 comments:

AmirSyafiq said...

(pergh.post.tetengah.mlm...)

fynazsya said...

hahaha..tiba2 dapat ilham :)

Najlaa 'Aqilah said...

waktu2 nak exam memang lebih sikit dugaan :)

sabo je laaa hehe

all the best in your exams pnaz! :)

SHARINA FARHANA BT NOR SA'ARI said...

nilai memg salu xda air..xpe..kalu xda air..mandi air peluh pun jd..hehe

mar mp 86's said...

haha. good job fienaz!

sabar eh? em. kat sini ada je air.. maybe nak test korg kt kk1 tu kot.. hehe

little daie said...

sebarkan ilmu mcm air...hehe

fynazsya said...

najla: thanx dear..naseb baik da ade pengalamn kat sharodz..haha

fynazsya said...

sheri: mmg la nilai ni xde air je..nseb bek xmandi kat masjid lagi..hahaha

fynazsya said...

mar: hshahaa..lawak2 la..kami siap berenang disebabkan terlalu byk aur..last2 xde elektrik..hahaa
nseb bek kejap je....

fynazsya said...

nad: memberi ilmu seperti sg pahang :) hahaha

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
get this widget here