Followers

Sharing is Caring.....

"Bukan siapa yang berkata tetapi apa yang dikatakan"
Hidup dan Matiku Hanya KeranaMU. Tunjukkanlah aku ke jalan syurgaMU

Tuesday, May 15, 2012

Menuju Puncak, Pengalaman Kami

Asslammualaikum semua. sihat ke? dah makan?
alhamdulillah, sekarang ni baru je kenyang makan mcd. hehe.
aku ni pelik sikit, bila sakit je mesti teringin nak makan mcd @kfc.. hehhee...
jadinya sekarang tuan hambo ni tengah sakit. Sakit berperang dengan urat sendi...
tergeliat uhhhh... Mengapa jadi begitu? jeng33333......

Tersebut la kisahhhhhhh....(sila baca dengan nada syair) kuii33
okay, motif nya aku menyonteng di blog ni, saje je nak share cerita tentang ekspedisi Trans chemerong di hutan lipur chemerong, dungun,terengganu...
shhhhh... siapa dah tahu cerita, sila senyap, duduk diam2 ok, yang tak tahu teruskan membaca.,,.hehe..
ini adalah sekadar pekongsian pengalaman...

10 Mei 2012
Bertolak dari nilai pukul 10 malam. Janji melayu pukul 8 malam... uhuhu. adatlah kan... Terima kasih dekat cik nin sebab hantar kami.. macam nak pergi jauh sangat pulak dah, kalah orang nak pergi haji. ramai sangat pengiring nya... hehhee.. naik bus, cam bisa,, tidooqq la.. penat berkejaran seharian. hewhew

11 Mei 2012


muka semangat~ hehe


5.30 pagi dah sampai dekat Terengganu.huhu. alhmadulillah. Sarapan nasi dagang.. opsss.. saya ni tak reti nak makan makanan timur, pelik kan? hahah. xpe2, hanya kuih cakoi yang menjadi alas perut,..Then sampai ke hutan Lipur Chemerong dalam pukul 8pagi. ok, time tu dah start takde line. so, hp aku pun off la ye. Save battery, huhu. Mula2 daki tu semangat la juga kan..dengan pikul beg yang macam 10 kilo tu ha.. perghhhnmemang terbaik dari ladang lah kan...dah la tuan hambo ni beg biase je, bukan ade beg hiking pun..pe lagi. dah macam orang sakai pun ade, gantung sana sini. Memamg kena gelak jela.. tapi takpe, beg tu la yang bawa barang semuanya. Kalau tade, kebuluqq la korang wahai group 2. hehe. Destinasi pertama kami ke air terjun chemerong. sangat mencabar la nak daki.. memang perlu SABAR la... bahu memang dah start sakit la.. mana pernah pikul beban banyak2 wey. terbaikk ahh...Pacat? memang banyak la.. tak terkira.. tapi buat tak tahu je. mls nak layan...

 2 jam, kemudian sampai la ke air terjun chemerong.. perghhh! serius cantik sangat.. begitu indah ciptaan ALLAH. air sungai dia sejuk... memang minum air sungai aje...itu je sumber yang ade. heheh



kami duduk menikmati sambil bergambar..sempat juga basuh muka dengan air sungai,, freshhhhh....tapi aku takdelah bawa kamera.. malas nak bawa berat2. huhu..ada hikmah juga tak bawa, ade yang pikul 12 kg... siapa nak tanggung? aku juga.. muahahha.
next, teruskan perjalanan ke kem balak...memang nak kali ni banyak juga lalu sungai. so, kasut memang sentiasa basah la.. berat kot..tapi nasib baik pakai kasut getah je.. cabaran mendaki lagi dasyat dari tadi. memang asyik berhenti jelah kan.. duduk minum air dengan makan coklat la.nak tenaga lah katekan (dalam fikiran dah terbayang air tembikai yang sejuk).. tapi serius penat wey.. kalau lah boleh patah balik, memang dah buat dah.. tapi nak buat camna, teruskan jela...dan perlu lah  SABAR.. inilah adat panjat gunung..

2jam kemudian.. maka sampai lah ke kem balak.. memang hati ni dah gembira sakan dah..hoorrreeyy dah smpai.. rasa macam nak terjun sungai je... punyalah semangat buka beg bagai, keluarkan barang2, rupanya2 singgah makan je..masak maggie ok.. huhuhu, dengar pulak renjer kate lepas makan teruskan perjalanan ke kem y sebab bermalam disana.. whatttt??? daki lagi......... penat. lutut sume dah menggigil penat.. tapi kenalah semangat teruskan pendakian.. dalam hati ni, tak henti2 berdoa supaya ALLAH bagi semangat, tak mudah putus asa. memang selawat jela bila mendaki tu.. susah kot..kali ni memang sengaja duduk belakang, malas nak berkejar2. janji aku sampai.

1jam kemudian sampai lah kem y. tempat kem tu okay la.. ade sungai lagi.. best tuu. kemudian kami sume terus masak, menunya, ayam masak kicap, sayur goreng.. perghhh tak menahan. duduk dalam hutan pun mewah taw! hewhewe.. pertama kali aku solat atas tanah, berlantaikan akar pokok besar, tidur pun berbantal akar pokok. memang terbaik ahh.. hotel 5star pun xleh dapat la.. (time ni lah besyukur kat bilik ade katil) huhuhu. yang paling best part masak2 ni, boleh dikatakan semua group fail masak nasi... haaaaaaa.. nampak sangat tak pandai masak nasi. hahaha. bukan lah! kat rumah masak nasi guna rice cooker, kat dalam hutan guna air sungai dan dapur gas instant je. so, macam2 jenis nasi ade.. memang nak gelak la... makan nasi mentah. hahahhaha.. time masak ni memang meriah la,, macam2 stail ade.. ala2 5 perencah 5 rasa lah. ala2 chef wan la.. master chef la.. riuhh sekampung. padahal goreng popedum ajee.. hahaha.. kemudian lepas makan2 sume, memang budak perempuan mandi kat sungai dalam gelap gulita lah kan.. mak oiiii sejuk sangat2! menggigil2,, rasa macam nak mandi p.ramlee pun ade. hahahhaha. then, sume orang terus tidoqq sebab kepenatan yang amat sangat...


12 Mei 2012


5 pagi dah terjaga sebab budak2 yang tak dapat tidur dah bising. memang sejuk sangat kat sana,sodap ea tido. huhuhu.. tapi aku bangun la juga, sebab na buat brekfast,kemas barang lagi.. pukul 8 dah nak bertolak... sarapan nasi goreng kampung.. special punya.. siap masak lebih lagi. bawa bekal takot lapar... huhu... destinasi pertama ke gunung berembun. jauh perjalan 6km juga la... turun naik gunung memang la mencabar. SABAR la wahai hati. semangat la. sambil2 pujuk hati... nak tahu something tak? kat sana jalan nak daki tu sangat rapat dan mencabar, tapi dengan adanya pokok boleh lah kami lalu sambil pegang pokok dengan selamat, hurm, baguskan ciptaan ALLAH. walaupun nak lalu tu susah tapi DIA dah bagi kita kemudahan. Alhamdulillah.



sampai juga ke puncak gunung berembun. 6000m nak sampai atas, turun gunung, naik gunung,lalu sungai, lumpuh lagi...,maka sampailah.....kat atas puncak ni,ada pokok bonzai je banyak. heheh..
seterusnya destinasi ke air terjun langsir, bermalam di sana...
nak kesana,lain pula ceritanya. siap lalu anak sungai yang kering. agak curam sangat2. ALLAHUAKABAR.. memang tawakal jela.. sempat juga bertembung dengan geng2 uniza.hehe



bermalam di air terjun sangat best.. dugaan ohh dugaan.. merasalah kami tidur dalam khemah yang banjir.. so, dapat merasai perasaan mangsa banjir bila rumah mereka ditimpa banjir. hahhaa. sejukkkkkk.... petang tu bermandi-manda di air terjun..macam2 ragam duduk atas gunung tu, asyik gelak aje... korang memang sporting! huhuhu

13 Mei 2012
sarapan bihun goreng yang dimasak oleh budak lelaki. not bad lah.. tapi tu pun bantuan kami,, kalo diorang je masak, alamatnya jadi maggie terus. hahahaha...
Destinasi pulang, tapi berhenti di kem balak la untuk masak maggie untuk kali terakhir. hahahah..
time ni memang dah tak sabar nak balik! serius duarius tigarius,, nak sangat balik... penat sangat, lutut dah menggigil.. turun dah macam nenek dah. mesti orang belakang stresss.. aku lembab sangat. sorry guysss...tak leh nak paksa trun laju2.. sat lagi tergolek cek....


muka kepenatan..sambil2 meregangan otot2. huhuhu.. bila balik ni macam2 terjadi... emosi betul aku ni. memang dah tak fikir pape dah... nak sampai bawah,, xnak daki lagi..nak balik nak balik...(merengek macam budak kecik, malu jee)  hahahhaa... mereka sume trun laju sangat... so tinggallah aku kat belakang... sakit sangat kaki.. kalau diorg nak marah aku lambat ke ..xkesah dah.. pe nak jadi jadi la... tapi tulah aku kena motivasi diri sendiri.. banyakkan bersabar....tak semua apa yang kita nak leh dapat.....

alhamdulillah tepat 6petang, maka sampailah aku kat pejabat hutan.. rasa nak nangis pun ade... tak sangka aku dah sampai..waaaaaaaaaa. tak sanggup nak brek2 kaki turun gunung dah...sob sob sob.... badan memang calar balar dah,sebab langgar pokok berduri.. terbaikkk.. pedih huh! dan segala kesakitan ini memang nak hapuskan dosa kecil2, aku redha... sampai sekarang terasa lagi kelenguhan badan...
 terima kasih team2 trans chemerong, banyak sangat pengalaman yang aku dapat dan tak kan dapat dalam bilik kuliah tu.. dengar cerita orang, tengok movie tak sama dengan perasaan bila kita rasai sendiri pengalaman itu. serius lain sangat! terima kasih pokok2 kerana mendoakan kami selamat sampai.. air sungai yang sentiasa mengalir untuk kami. macam2 kegunaan dah buat kat sungai tu ha. hahahhahaha.... takde sungai, boleh mati kehausan!

group 2 terbaikkkk.. oshemmmm!

dan terakhir sekali, untuk ahli2 srm yang tak dapat pergi, jangan sedih jangan kecewa.. ada hikmah sebaliknya. yang penting kami pergi dengan bawa semangat family srm semua... kalau semua dah pergi, sapa lah nak mendoakan kami dari jauh tu,,, iyoo dok? hehhe

lots of love,
s/u srm :P

2 comments:

hasnin naajihah said...

hebatklaa u su SRM
terrrrrbaik
alhamdulillah

FynazsyAcca said...

hehhehee.. tapi tak leh lawan bendahari. rindulah nak makan sarapan, pastu bendahari bw kalkulator, then bayarkan. heheheh
masa g chemerong, makan byr sndr :(

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
get this widget here