Followers

Sharing is Caring.....

"Bukan siapa yang berkata tetapi apa yang dikatakan"
Hidup dan Matiku Hanya KeranaMU. Tunjukkanlah aku ke jalan syurgaMU

Monday, January 30, 2012

Sebuah Pelaburan

"wahai pelajar-pelajar sekalian, saya nasihatkan belilah buku yang original.. nanti lepas habis guna letak di rak,.kalau mak mertua kamu datang rumah, sejuk hatinya,, tengok buku-buku arab ni ha.. kelasssss menantu aku(sambil berkata dalam hati)... cuba kalau kamu beli photostat, tentu tiada kulit buku, jadi tak cantik nak letak di rak,....." kata Ustaz Lokman di kuliah tashriq......

ok, masih lagi terngiang-ngiang nasihat itu,. disebabkan dah cuti semester, maka aku tengah kemaskini buku-buku yang akan dimasukkan ke sudut bacaan, cheewahhhh~ dah macam akak library lah finaz oii,..

Maka dengan itu, aku pun pujuk mama aku suruh beli rak buku baru.. huhu..
yessss berjaya~ aku memang sengaja suruh beli rak buku sebab nak buat susun buku dari tahmidi hinggalah sekarang, 
nak tengok bertapa banyaknya aku buat pelaburan untuk mendapatkan ilmu,...
bukan aku berkira beli buku ea.. TAK! sebab buku ialah sebuah pelaburan.
pelaburan untuk mendapatkan ilmu yang digunakan sampai bila-bila.. INFINITY,.
lepas dah baca buku, mestilah kena amalkan barulah pelaburan green light! hehe..
nak kan ilmu ni bukan buku imiah sahaja, mana-mana sumber pun boleh dapat ilmu.
yang penting niat kita metuntut ilmu kerana ALLAH, bukan kerana nak dapat result gempak semata.
bila kita dah pandai, kita boleh ajar orang yang memerlukan ilmu, sebar-sebarkan ia...
Jangan ingat bila gelar cikgu aje baru nak ajar orang, kita yang insan biasa pun boleh sebarkan ilmu.
Walaupun ajar sebaris ayat pun dah kira mengajar, dah dapat saham di akhirat. Senangkan nak dapat pahala.

ok lastly,
ILMU TANPA AMAL, IBARAT POKOK TAK BERBUAH..


psssssttt: Tahniah lah buat Hafiz kerana menang AJL 26. Tak sia-sia Sekretariat Rakan Muda jemput awan nano ke konsert simfoni cinta di USIM. hehe


2 comments:

rimbunhijau said...

tiba-tiba terimbau kenangan belajar bersama ustaz lukman. memang best! :)

FynazsyAcca said...

hehe.betul tu. Sbb ustaz la smgt beli buku orignal. Huhu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
get this widget here