cara-caranya senang sahaja dan sedap .. > tema chef finaz :)
Bahan-bahan ( 5 org )
Isi ayam....kalu ada udang,sotong dan daging pun boleh digunakan jugak
Sayur.seperti jagung muda,kobis bunga,lobak,tomato..
Bebola ikan dan fish cake
3 sudu tepung jagung- nak pekat tambah lagi
4 cawan air..kalu suka kuah banyak tambah la lagi
Sedikit garam dan kiub ayam knorr
Cili api ditumbuk kasar -dalam 5 biji (ikut kesukaan)
3 biji bawang merah
6 ulas bawang putih
3 biji telur
Sedikit minyak
Cara-cara
1. Pecah kan telur dalam mangkuk dan masuk kan kueh tiaw-gaul sebati
2. Panaskan kuali,masuk kan kueh tiaw td dan goreng mcm telur. Angkat kueh tiaw td dan letak dlm mangkuk atau piring melengkung
3. Untuk kuah... Panaskan kuali dengan sedikit minyak.masukan bawang merah dan putih yg telah ditumbuk.masak sampai naik bau
4. Masukan ayam,udang,bebola ikan dan fish cake..masak hingga empuk
5. Masukkan air,garam dan cili api...biar mendidih seketika.kemudian masukkan tepung jagung yg telah dibancuh dgn sedikit air
6.Apabila kuah nyer agak pekat,masukkan sayur...kacau2 dan angkat dan tuang kuahnya atas kueh tiaw .
Da siap...kalu tak cukup pedas, boleh mkn dgn cili api potong
kueh tiaw ditutup oleh bebola ikan dan sayur :) |
No comments:
Post a Comment